2015. június 3., szerda

Tanuljunk gyurmázni 2. - Hogyan készítsem elő gyurmát a használatra

"Előkészíteni? Nem csak kiveszem a csomagból és máris formázom?"

Bármilyen fajtájú gyurmát is használsz, mielőtt elkezdenéd a munkát, kondicionálni kell. Ez a szép szó egy egészem egyszerű folyamatot takar: alaposan át kell gyúrni a gyurmát.
Néhány gyurmafajta, vagy egyes csomagok már megbontáskor is elég puhának tűnnek, és arra csábítanak, hogy kihagyd ezt a nagyon fontos folyamatot, de érdemes nem kihagyni.

"Miért van erre szükség?"

Azzal, hogy alaposan átgyúrod a gyurmát, megkönnyíted a későbbi munkád, és egy sor problémát előzhetsz meg.  A test melegétől, illetve a fizikai munkától a gyurma állaga megváltozik: puhább lesz és sokkal tapadósabb. Ha nem gyúrod át megfelelően, akkor az egyes összeragasztott darabkák nem tapadnak olyan jól össze, könnyen széteshet a munkád sütés után is. Másik probléma amit szeretnél még elkerülni, hogy sütés közben repedések jelenjenek meg a gyurmán.

"Mennyi ideig gyúrjam?"

Főleg a puhább gyurmáknál nehéz ezt megmondani, de jó irányadó elv az, hogy ha két különböző színt próbálnál meg összekeverni, mennyi gyúrás után lenne egyszínű. Kis gyakorlattal már érezni is fogod, hogy jó munkát végeztél-e, vagy szükség van-e további gyúrásra.

"Néha nagyon nehéz ez a folyamat, főleg, ha sok gyurmával dolgozom. Nem lehet valahogy gyorsítani?"

Szerencsére lehet!
  • Használj tésztagépet. vagy kifejezetten gyurmához ajánlott nyújtógépet.
  • Használd ki a testhődet, ha hideg kezeid vannak, egy zacskóban rakd zsebre a gyurmát egy időre. Zseb híján rá is ülhetsz,  mindent a szent cél érdekében. :)
  • Vágd apróbb darabokra a gyurmát (ha hajlandó vagy beáldozni egy konyhai aprítógépet, akár azzal is lehet )
  • Viszonylag új termék a piacon, borsos árral, de ha valakinek gyenge a keze, nagy segítség lehet. (és házilag is barkácsolhatunk hasonlót sokkal olcsóbban)
    Nem reklámozni akarom, de magyarázás helyett a videó sokkal jobban szemlélteti a működést:

"El tudom rontani, túlságosan átgyúrni a gyurmát?"

Nem. Előfordulhat, hogy túl puha lesz, de akkor várj egy kicsit amíg hül, és utána már rendesen fogsz tudni vele dolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...