2015. május 26., kedd

Tanuljunk gyurmázni 1. - Miért koszos a gyurmám?


Akinek volt már süthető gyurma a kezében, az tudja miről beszélek. Por, szöszmöszök, koszos ujjlenyomatok, macskaszőr - minden, ami megkeseríti a gyurmások életét.
A címben a kérdés nem is egészen megfelelő, hiszen mind tudjuk mitől koszos a gyurma, de vajon mit tehetünk a tökéletes végeredmény érdekében?
 1.  Viselj lehetőleg világos ruhát, és rövidet, hogy az ujjakról ne hullhasson folyamatosan szösz a munkafelületre. Ha sokat ölelgeted házi kedvenceidet, akkor hengergesd le magad munka előtt szöszhengerrel. (Rutinos macskás úgyis tart ilyenből egyet ... a lakás minden sarkában.)
 2. Tiszta munkafelület: dolgozz olyan helyen, ami nem vonzza a koszt, könnyen tisztítható, és látod is rajta, hogy tiszta. Mint minden, ez is egyéni tapasztalás kérdése: lehet ez üveglap, egy nagyobb csempe, vagy szimplán egy fehér papír.
 3. Tiszta munkaeszközök: remélem senkinek sem kell elmondani, hogy legyenek gyurmázásra dedikált eszközei, a teljesen kezdő felszerelésektől mint egy kés, a profi szerszámokig. Használat előtt, és közben is folyamatosan figyelj rá, hogy tiszták legyenek, főleg ha színek közt váltasz. Nincs is rosszabb, mint fekete gyurmás késsel kettévágni egy hófehér gyurmadarabot, ugye?
 4. Ez sorolható lenne a kettes pont alá, hiszen legfontosabb munkaeszköz a kezünk, és természetesen a legtöbb koszt is ezen hordozzuk.
  - Moss kezet munka előtt, lehetőleg papírtörlővel törölközz, hogy ne legyen szöszös a kezed.
  - Tarts az asztalon is papírtörlőt és nedves törlőkendőt vagy popsitörlőt, hogy ne kelljen állandóan kezet mosni. - ezek egyébként kiválóak az eszközök folyamatos tisztán tartására is.
  - Szöszhenger: főleg mielőtt megfogod a gyurmát, érdemes megtapogatni, hogy leszedje a kezedről az apró szöszöket.
  - Darab gyurma: lehetőleg minél világosabb színű, kicsit sodord át a két kezed közt, mielőtt bármi máshoz nyúlsz, így az összegyűjt mindent a kezedről.
  -Opcionális: használhat gumikesztyűt, aki el tudja viselni, én jobban szeretek nélküle dolgozni, de biztosan meg lehet szokni idővel, ha valaki elszánt. Itt ne a háztartási gumikesztyűre gondolj, hanem gyógyszertárban kapható vékony fajtára. Figyelj rá, hogy ne vegyél nagyobbat, mint a kezed, mert az ujjak végén összegyűrődő kesztyűvel képtelenség dolgozni. 
 5. Minél kevesebbet tapogasd a gyurmát. Ahogy egyre gyakorlottabb leszel, kevesebb szösz tapad majd a gyurmára is, mert kevesebb mozdulattal formázod. 
 6. Használj viszonylag keményebb gyurmát. Nem kell betonkeménynek lennie, de ha nem ragadós a gyurma már fogásra sem, a pornak és az elszíneződésnek is jobban ellenáll. (És persze dolgozni is könnyebb vele, ha nem folyik szét a kezedben.)
 7. Bontott csomag gyurmát alaposan zárd vissza, esetleg tárolt kisebb zacskókban vagy folpackba tekerve. 
      +1. Dobd le a macskát az asztalról, és ugorj az egyes pontra.
"Minden pontot követtem amit leírtál, de mégis koszos a gyurmám. Mit csináljak?"
 1. Az aranyszabály: ne dobd ki, vagy meg tudod menteni, vagy jó lesz még később másra az anyag.
 2. Ha még nem sütötted meg, és szöszök vannak rajta, akkor egy tű segítségével megpróbálhatod lepiszkálni - ez eléggé türelemjáték.
 3. Akár szöszös, akár egy másik színnel beszíneződött, még sütés előtt letisztíthatod egy kis alkoholba mártott fülpiszkálóval, vagy óvatosan áttörölheted akár popsitörlővel is.
"Letörölném én, de egyszerűen nem lehet, még az elején belegyúrtam szinte a közepéig egy gigantikusnak tűnő szálat"

Lazítsd fel a kiálló részét a fenti módszerekkel, majd egy szemöldökcsipesz segítségével húzd ki, és simogasd le utána a felületet.

"Én már megsütöttem, és itt van egy nagyon helyes kis panda figura, de tele van szösszel és még a fekete szín is megfogta a fehéret.Jó lesz levélnehezéknek?"
Akár az is lehet, de továbbra is menthető a helyzet:
 1. Finom csiszolópapírral átdörzsölheted, amíg el nem éred a kívánt eredményt.
 2. Szike segítségével óvatosan lekaparhatod a zavaró részeket.
 3. Alkoholba mártott fültisztítóval áttörölheted.
 4. Óvatosan használjátok, mert esetleg megmarhatja a színt, de fehérnél tuti megoldás: aceton, szintén fültisztítóval, vagy vattapamaccsal.
 5. Végső elkeseredésben festés is segíthet, de ezt hagyd meg az egyébként menthetetlen daraboknak.
"Megsütöttem, kész van, letisztítottam, tökéletes... volt, amíg nem lakkoztam le!"
Igen, azok a fránya szöszök, nem kímélnek minket még az utolsó simításoknál sem.
 1. Lakkozás előtt porold le a munkadarabot.
 2. Használj tiszta ecsetet, porold ki a sörtéit.
 3. Amíg még nedves a lakk nézd át, hogy nem tapadt-e bele szösz, szükség esetén piszkáld ki egy tűvel, vagy töröld le és lakkozd újra. 
 4. Szárítsd minél pormentesebb helyen.
Leírva nagyon soknak tűnhet, de beépítve a rutinba, egyáltalán nem nyűg, és garantáltan megtérülő befektetés.

+tipp:
- Ha végképp nem bírsz a kosszal, de az idegbajtól megkímélnéd magad, válassz olyan projekteket magadnak, amikhez sötétebb színek kellenek.
- Koszos gyurmadarabkákat gyűjtsd egy dobozban, vagy zacskóban. Nagyobb munkadarabok töltelékének, vagy új technika tesztelésére még kiváló lehet.

Akik kitartóak voltak, és eddig eljutottak az olvasásban, jutalmul kérdezhetnek, vagy ötletet adhatnak újabb témákhoz. Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Disclaimer: A fentiek az én tapasztalataim, lehet neked nem minden válik be, ami nekem bejött. Semmi sem szentírás, mindenkit bátorítanék a kísérletezésre/tesztelésre.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...