2011. augusztus 29., hétfő

Útmutató süthető gyurmához - az olvasó kérdez



Érkezett egy kérdés, és ahogy ígértem válaszolok is rá:

"Szia!

Nagyon hasznos kis összefoglaló :) Én még csak most ismerkedem a süthető gyurmával. Fimo-t használok. A lapításhoz, nyújtáshoz, pedig egy fa nyújtófát, és többször is előfordult már, hogy amikor nyújtottam a gyurma darabokban ráragadt a fára és a felületre is amit nyújtottam. És mondjuk ki a simából csúnya lett :s Nem igazán értem a dolgot, előtte sokáig gyúrogattam szóval nem volt kemény.
Találkoztál már hasonló problémával?
Előre is köszi :) "

Nem használtam fa nyújtót, de érdesebb felületekhez sajnos ragad a gyurma, minél puhább annál jobban, márkától függetlenül.
Profik direkt hozzá való műanyag rúddal nyújtják. Biztosan jó, de szerintem felesleges beruházás amíg nem használnád sokat.
Nekem fém nyújtóhengerem van, plusz egy fehér a4-es papíron szoktam nyújtani. Ha mégis odatapad, akkor egy éles késsel vagy hasonlóval könnyen fel lehet szedni és nem töredezik össze. Előnye még a fával szemben, hogy rendesen el lehet mosni, nem szívja magába a gyurmából a lágyító folyadékot.
Az abszolút költséghatékony megoldás, amíg nem űzöd nagyban az ipart: sima falú borosüveg. Kollégisták tudják, hogy jobb híján pizzát is lehet vele nyújtani. :)
A legjobb viszont, ha van tésztanyújtó géped (valami hasonló, mint itt a képen). Ebbe soha nem tapad bele és egyenletesen lehet nyújtani a kívánt vastagságra.



5 megjegyzés:

  1. szia!
    nekem mégis kemény lett a gyurmám.
    mit csináljak?
    légyszi írj !
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Kemény gyurmát vagy hozzá kell keverni apránként puhább gyurmához és előbb-utóbb elfogy, vagy keverj hozzá folyékony gyurmát vagy gyurmalágyítót (fimonak van mindkettő), vagy scupley moldmaker is alkalmas még gyurma lágyításra. (ezzel egyébként rugalmas formákat készíthetsz)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Érdeklődnék, hogy milyen lakkot ajánlasz a figurákhoz, ami még kapható is? Mikor kell lakkozni? Jól gondolom, hogy csak sütés után?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Fimo lakkokat használok, félfényes és fényes változatban kapható, de van olyan figura amit nem is lakkozok le, mert jobban tetszik a matt felület. És igen, jól gondolod, csak sütés után kell lakkozni :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...