Sok helyen leírták már, de mivel érkezett hozzám ilyen levél, így úgy érzem, van értelme írni egy hosszabb összefoglalót a süthető gyurmáról. Nagyjából összeszedem a kérdéseket, amiket eddig kaptam:
Mire jó a süthető gyurma?
Mondhatnám, hogy mindenre, de azért ez így nem igaz. Viszont kiválóan lehet belőle készíteni ékszereket, kulcstartót, kis díszfigurákat, pohárjelölőt. Akár evőeszközök nyelét is bevonhatjuk vele, de ezeket mosogatógépbe már ne rakjuk.
Nem mérgező?
A gyurma mérgező anyagot nem tartalmaz, arra viszont figyeljünk, hogy szájba ne kerüljön, a kezünket gondosan mossuk meg. Ne süssük túl magas hőmérsékleten, és időn túl sem, mert ekkor viszont mérgező gázok szabadulhatnak fel, lehetőleg szellőztessünk sütés közben.
Mennyire tartós?
Eléggé tartós, ha tömör dolgot csinálunk belőle, sütés után akár ugrálhatunk is rajta akkor sem törik el. Viszont a vékonyabb dolgok pl. levelek vagy a Nyan cat farka már nem annyira bírják a fizikai behatásokat. (Ugye Mandy?*) De ha nem ejtjük le, vagy pakolunk rá a táskában akkor nem lesz probléma ezekkel sem.
Milyen fajták vannak, hol lehet beszerezni?
Én hármat ismerek: Formi, Fimo és Cernit. Ezekből az utóbbi kettőt használtam, szépek a színeik, nagy választékban lehet kapni és jó minőségűek. A Fimo párszor már megszívatott, mert van két típus a "classic" és a "soft". Ugye ti is azt várnátok, hogy a soft az puhább, de a valóság az, hogy sikerült már vennem olyan keményet, hogy hiába gyúrtam fél órát akkor is szétmorzsálódott. Bunkóság vagy, sem, érdemes a boltban kicsit megnyomkodni a csomagot, hogy mennyire kemény. A Formi a legolcsóbb, viszont a színei nekem nem tetszettek ezért nem vettem még. Beszerezni hobbiboltban, vagy interneten lehet mindhármat.
Hogyan dolgozzunk vele?
Használata nagyon egyszerű: a kéz melegétől kicsit megpuhul, ez után szabadon formázható. Az egyes színek össze is keverhetők, így nem szükséges megvenni a teljes színpalettát, kezdésnek elég az alapszíneket. Ha csillogósat szeretnénk, nyugodtan még sütés előtt rányomhatjuk a csillámport. Akasztót is még sütés előtt nyomjuk bele, és benne is hagyhatjuk, nem lesz semmi baja. Viszont sütés után érdemes kihúzni majd egy kis pillanatragasztóval visszanyomni, így biztosan nem veszítjük el. Ha kész a mű, akkor 110°C-on nagyjából 20-30 percig sütjük a méretétől függően, vékony dolgoknak akár 10 perc is elég lehet.
Sütés után van, aki le is lakkozza, én nem szoktam, nem tetszik ha fénylik, bár biztos vannak formák amik úgy jobban mutatnak.
Tárolás?
A már kibontott gyurmát fém dobozban tárolom. Nem kell félni attól, hogy kiszárad. Viszont műanyag doboz nem alkalmas a tárolásra, mert a gyurmában levő lágyító anyagok néha a dobozt is megolvasztják.
Valamit kihagytam, amit tudni szeretnétek? Írjátok meg nekem és egy következő bejegyzésben válaszolok rá, ha tudok. :)
*Mandyt kinevezem hivatalos tesztelőmnek, mivel már két dolgot is sikerült bezúznia, cserébe neki garanciális javítást is vállalok :P
Jól van, na, minek bízol törékeny dolgokat olyanra, aki köztudottan hat éves :)
VálaszTörlésMert a 6 évesek mind olyan szépen kérik a dolgokat. Most mondd, hogy nem vágnál szenvedő arcot, ha nem kapnál többet :D
VálaszTörlésTe is tudod, hogy de. És azt is, hogy milyen jó vagyok szenvedőarc-nyüszítés-szipogás hármasban :D
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon hasznos kis összefoglaló :) Én még csak most ismerkedem a süthető gyurmával. Fimo-t használok. A lapításhoz, nyújtáshoz, pedig egy fa nyújtófát, és többször is előfordult már, hogy amikor nyújtottam a gyurma darabokban ráragadt a fára és a felületre is amit nyújtottam. És mondjuk ki a simából csúnya lett :s Nem igazán értem a dolgot, előtte sokáig gyúrogattam szóval nem volt kemény.
Találkoztál már hasonló problémával?
Előre is köszi :)
Szia!
VálaszTörlésKöszönöm.
Rövidesen válaszolok a kérdésedre. :)
Szia :)
VálaszTörlésNe haragudj, ha rossz helyre írom a választ :) Én írtam a kérdést. Nagyon köszönöm a választ, ki fogom próbálni a javaslataidat :)
A nyújtóhengert a gyurmához én is láttam és kicsit sokalltam úgyhogy maradok a házi praktikánál. Még egyszer köszönet :)
Szia!
VálaszTörlésSemmi baj, itt is megtaláltam.
Én is sokalltam érte a pénzt, szerintem simán lehet nélküle élni. :)
Szívesen segítek máskor is.
Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a FIMO soft nem gyúrásnál puhább, hanem a kész darab lesz hajlékony, gumiszerű. (Én ezzel jártam meg kicsit :) )
VálaszTörlésVan higító is hozzá, akkor akár kenhetővé is lehet alakítani. Na meg folyékony, átlátszó. Abból önteni lehet, szinezni mindenfélével, flittert beleszórni...és lakk helyett, pl. ha képeket teszel alá a felületre.
Szia!
VálaszTörlésKöszi a tippeket. Ha nem mondod én rá nem jöttem volna, hogy ez a különbség, mert átlagban a soft puhább gyúráskor, cserébe ebből is volt amelyik tört sütés után, tipikusan az amelyike előtte is beton volt.
Folyékony gyurmám van már, puhításra is azt használom egyelőre, a hígítóba még nem fektettem be.
Hello!
VálaszTörlésÉn is nem rég fogtam bele a süthető gyurma - ékszer, figura, meg ami jön - készítésébe és lenne egy kérdésem a sütésével kapcsolatban, csináltam egy figurát, viszonylag elég nagy... ( ~15 cm) Elhagytam a FIMO classic sütéshez való leírást :P úgy emlékszem benne, hogy 110 C-n de nem csak 15percig kell hanem majdhogynem fél órát,
De nem lesz baja, ha esetleg tovább marad benn?
Kb egy hét alatt készült el :P és kár lenne ha oda veszne, mert ajándék lenne... A választ előre is köszönöm! És, nagyon jó az oldal, sok hasznos infót találtam már benne! :)
Szia!
TörlésJól emlékszel, tényleg fél óra van a fimo classic csomagolásán. De a kis dolgoknak elég 10 perc is. Ennyi ideig még semmit nem sütöttem, de szerintem az a lényeg, hogy mindenhol átmelegedjen, mivel a polymer hőre keményedő műanyag. Ha félsz, hogy megég, akkor 15-20 perc után kapcsold le a sütőt és hagyd a gyurmával együtt kihűlni.
Nekem még nem égett meg gyurmám, pedig van hogy újrasütöm amikor több részből rakok össze valamit. Általában aki gázsütőt használ annak szokott megégni, mivel nem lehet jól beállítani a hőfokot. Ha elektromos sütőd van akkor szerintem nem kell félni.
Ha van kedved küldj nekem képet a kész műről. Ami egy hétig készül az biztosan nagyon szép, kíváncsi vagyok. :)
Szia! Köszi! Sikerült a kisütés! :) ahogy tudok képet csinálni elküldöm. Akkor a többi sütésnél nem aggódom, igen elektromos a sütőm, de a gázsütőben már sikerült szenet előállítanom :D
VálaszTörlésSzuper! Várom nagyon! :)
TörlésSzia! Bocsi, de csak most tudtam fényképet szerezni :)
Törléshttp://renosatanka.deviantart.com/art/Lineage2-Elf-Gift-287353645?q=gallery%3Arenosatanka%2F33384944&qo=0
Juuuj, nagyon ügyes vagy! Biztosan örült neki a barátod is. :)
TörlésÖrült neki :)
TörlésMég lenne egy kérdésem, ebben nincs drót, de igazából mindegy milyen drótot használunk bele?... És hogy esetleg erre a célra hol lehet venni ilyen drótot.
Ékszerdrótot különböző vastagságban és merevségben lehet venni hobbi illetve gyöngyös boltokban is. De egyébként tényleg mindegy milyen drótot használsz,főleg ha teljesen befeded gyurmával, a meleg nem árt nekik a sütéskor, utána meg már mi történhet :) Olyat is láttam még, hogy ha nagyobb figurát formáznak, akkor az alapját alufóliából csinálják meg, és arra építik fel a bábut.
TörlésIgen végül is akkor kevesebb gyurmát kell használni :) az jó, mert azért nem olcsó, ha nagyobb figurát csinálunk!
TörlésKöszönöm a segítséget még egyszer :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia! Lenne egy újabb kérdésem... :)
VálaszTörlésSzeretnék egy újabb figurát csinálni, de sok bajom van vele, mert törik a gyurma, és nagyon koszolódik is. Néztem videókat képeket, a lények hogy annyi van oda írva hogy ooak polymer clay. Maga az ooak mit jelent? :) Vagy milyen fajta gyurmát ajánlsz ahhoz, ha valamit modellezni akarok? Nekem eddig fimo classicom van, mást még nem próbáltam.
Előre is köszi!
Szia! Az ooak egy rövidítés: one of a kind vagyis egyedi.
TörlésA koszolódás ellen nem tudok mit ajánlani, én is egy koszmágnes vagyok vagy nem tudom. Amit én szoktam csinálni:
-gyakori kézmosás
-egy fehér lapon gyurmázok amit kidobok ha koszos
-ilyen ragacsos ruhahengert használok a szöszök ellen, de mindenhonnan támadnak :)
A fimo soft elnevezésű gyurma gumisabb állagú, sütés után is, általában lágyabb is, könnyebb vele dolgozni de abból is volt már betonkemény, ami csak morzsolódott. Ha már megvetted a kemény gyurmát, akkor folyékony gyurmával (fimo liquid) vagy gyurma lágyítóval (fimo mix quick) tudod a helyzetet orvosolni. Vagy ha sikerült beszerezni egy jó puha gyurmát akkor ahhoz is adagolhatod apránként az azonos színűt és előbb-utóbb elkopik.
Hm... :) Voltam nem rég ilyen művész ellátóba, de ilyen gyurma lágyítóval nem találkoztam ott, majd utána nézek, és köszi még egyszer!
Törléssziasztok ! valaki segítene nekem meg köszönném :)
VálaszTörlésVettem éppen ma 50 g -os FORMI sütő gyurmát..na aztán az a helyzet hogy bármit csinálok morzsálódik :O (forró vízbe is raktam... megfőztem is egy kicsit..de semmi ugyanúgy morzsálódik)
Mit csináljak vele...Segítsetek légyszíves :(
Szia!
TörlésHa nagyon morzsálódós a gyurma, akkor gyurma lágyítóval tudsz rajta segíteni, ezt külön lehet venni hozzá, fimonak van ilyen, esetleg a fimo folyékony gyurmájából is lehet még apránként hozzákeverni, nekem azzal is szokott működni. Vagy ha sikerül venni ugyanolyan/hasonló színű gyurmát ami jól puhítható, akkor apránként elkeverve elhasználhatod a keményebb gyurmát is.
Viszont a főzéssel lehet, hogy teljesen kinyírtad, ugyanis a gyurma sütési hőfoka 110°C, ha nagyon forró volt a víz, akkor akár el is kezdődhetett ez a keményedési folyamat, amit sajnos visszafordítani már nem lehet. :(
Szia!
VálaszTörlésFimo classiknak kokemenyre kell sulnie? Maximum 2-3 millimeter darabokat sutok es hajlithatok maradnak akkor is, ha emelem a hofokot.
Koszonom a valaszt elore is.
Szia!
TörlésNem, a classic sem lesz beton kemény, az is kicsit rugalmas marad.
a figurákon a lyukat hogyan tudom megcsinálni, hogy sütés után is megmaradjon?
VálaszTörlésSzia!
TörlésBelesütöm a szerelőpálcát, sütés után kiveszem és beleragasztom
Csilla
köszönöm!
Törlésvalaki esetleg nem tudna segíteni, hogy a mikrón körülbelül hány wattot jelent a 110 fok?
VálaszTörlésmert sütőhőmérőt gáztűzhelyhez sehol se kapni, és kezdem már feladni, hogy sütni tudjak :(
Mikrózni nem szabad, mivel az teljesen más elven működik. A részecskék rezgésbe jönnek az ételben, és ez okozza a melegedést.
TörlésInterneten 1000féle sütőhőmérő van, rendelj egyet ha a közeledben nincs bolt.
Törléshttp://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=oven+thermometer&_sop=15&_frs=1
Törlésköszönöm szépen
TörlésSzia!egy nagy kérdésem lenne...most kezdtem el formit használni (előtte fimot használtam),de az a bajom,hogy annyira puha és ragad,hogy nem tudok vele dolgozni! tudnál valami tippet adni ez ügyben?! köszönm előre!
VálaszTörlésSzia! Igen sajnos a formi nagyon fel tud puhulni, nekem is ragacsos volt, én apránként hozzákevertem keményebb fimohoz és előbb utóbb elkopott. Ha fimo puha én ki szoktam nyújtani egy papírlapra, és az kiszívja belőle a higítót kb. fél óra alatt. Próbáld ki, lehet a formin is segít ez. Arra figyelj, hogy ne hagyd túl sokáig mert akkor kemény lesz :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésSzeretném kipróbálni a süthető gyurmát,mit tanácsolsz melyik fajtával kezdjem? (a fimo-t sokan dicsérik azt láttam, de abból sem tudom melyik típus a nekem való :), és a gyurmán kívül valami plusz dolgot kell beszereznem? (mivel webáruházból rendelném,így akkor egy füst alatt rendelek mindent, ha még szükséges)Nagyon köszönöm a segítséget!
Szia!
TörlésFimo nagyon jó, hogy classic vagy soft az csak annyiban különbözik, hogy a soft puhább valamivel, kezdőként talán a classic amivel könnyebb dolgozni, nem nyomódik szét olyan könnyen a forma, de én mindkettőt használom. Plusz eszközökre szerintem kezdetben nincs szükség, elég egy éles konyhai kés, fogpiszkáló, gombostű és hasonló háztartásban is megtalálható eszközök amit tudsz a formázáshoz használni. Valamikor tervezek összeszedni egy cikket azokról az eszközökről amiket én használok.
Itt találsz még leírásokat: http://murphyslaboratory.blogspot.hu/search/label/%C3%BAtmutat%C3%B3
Nyugodtan kérdezz a továbbiakban is, akár emailben is: murphyslaboratory kukac gmail.com
:-) Nagyon köszönöm a segítséget!Elmentettem az e-mailedet ;-)
VálaszTörlésSzia, én most vettem fehér formit (fimo-bol sima fehéret sehol nem kapni mostanság) és erre az van ráirva hogy főzni is lehet. Eddig én Fimot probáltam egyszer és utáltam, mert megégett de lágy is maradt pedig legalacsonyabb hőfokon sütöttem 10 percig. No comment. Most abban reménykedem hogy Formit ha főzőm akkor nem fpg megégni, kérdésem lenne hogy ugye forrásban levő vizbe kell tennem, és hogy az edény amibe ezt fözöm az utána mosás után jo e még étel készitésére???
VálaszTörlésSzia!
TörlésFőzni még nem próbáltam, de hallottam róla, úgy tudom, hogy esetleg a színe másabb lesz mint sütőben, de működik.
Sütőben sütésnél valószínű az a probléma hogy rossz a hőszabályzó, ha elektromos sütőről van szó. Gázsütőnél azt tudom javasolni hogy nyitott ajtónál süsd, esetleg szerezz be egy sütőbe akasztható hőmérőt.
Azt szokták mondani, hogy ugyan nem mérgező a gyurma de azt az eszközt, vagy edényt amit egyszer gyurmához használtál, ételek készítésére már ne használd.
Kedves Murphy!
VálaszTörlésA neten keringő süthető gyurma receptek valamelyikét próbáltad-e már? Sóból, lisztből, ételfestékből, glicerinből, valamint tapétaragasztó porból kéne kigyúrni. Még nem mertem megpróbálni, hogy viselkedne ez az anyag a sütőben :)
Nem, mivel egyetlen profi gyurmást sem láttam, aki ilyet használna, ezért nem hinném, hogy azonos minőséget kapnék a boltival, így engem nemigen foglalkoztat ez a téma.
TörlésEgyütt! Vond be körben teljesen, így a ragasztást is megúszod :) Majd írj, hogy sikerült :)
VálaszTörlésSziasztok. Cernit gyurmával dolgoztam. Sajnos a sütés nem sikerült.5-10 percenként ellenőriztem, hogy mi a helyzet a gyurmaformákkal. A 20. percben kis, felpuffadt, undorítő, zöld szörnyecskék fogadtak. Most szellőztetem a lakást ezerrel. Mi lehet az oka a számomra furcsa jelenségnek? Cernit Nature a gyurma neve...hááát undorító lett:))
VálaszTörlésMinden bizonnyal túl meleg volt a sütő és elkezdett megégni, lehet rossz a termosztát vagy gázsütőnél nem sikerült jól beállítani a hőmérsékletet.
TörlésHol sikerült Cernite Nature-t venni?
Kell alá rakni valamit mi előtt betesszük a sütőbe?(tepsire gondoltam)
VálaszTörlésHa soha többet nem akarod kajás dologhoz használni a tepsit akkor nem kell bele semmi, egyébként pedig alufólia vagy sütőpapír javasolt. Egyébként én több rétegben összehajtott alufólián sütöttem eleinte, ezt raktam simán a rácsra.
TörlésSzia Murphy!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne,hogy sok helyen láttam olyan kész gyurma figurákat,amin vannak ilyen papirok mint pl a milka csokis fülin a milkapapirja,azt milyen technikával lehet rá tenni vagy hogy lehet ilyet elérni ?:)
Kinyomtatod kicsiben, és utólag ráragasztod, majd lakkozod :)
TörlésSzia! Láttam olyan karperecet a youtube- on, ami kisütve kellően rugalmas lett, s nekem is lettek olyan kisebb darabok, amik gumiszerűbbek. Viszont a gyönyörűen sikerült magyaros karperecem nem. Sőt az előre kiszúrt szerelőlyuk is letört. Van jelentősége a vastagságnak, sütési időnek a rugalmasság szempontjából, vagy csak a gyurmatípusnak? Eddig ezt nem figyeltem, ez utóbbi munkám Sculpey gyurma volt. Előre is köszi!
VálaszTörlésSzia!
TörlésNagyobb dolgokat tovább kell sütni mint egy picit, de azért figyelj rá, hogy ne égjen meg, hőfokon ne változtass, kövesd a csomagoláson írtakat.
Sculpey III a legtörékenyebb gyurma, de a többi sculpey sem tökéletes, a sculpey soufflé a legrugalmasabb, de otthon még nem találkoztam vele.
Fimo nekem mindig rugalmasra sikerül, ha jól meg van sütve.
Köszi, nagyon kedves vagy. A karperec el is tört félóra használat után. Azt hiszem a sculpeyeket csak díszítésre fogom használni. Nagy volt a kísértés 190 ft volt egy csomag..... Még teszek egy próbát ráhúzok egy Fimo réteget, mielőtt kihajítom! Üdv: Zsuzsi
Törléshali én most próbáltam ki Fimo Classic gyurmát, és rendesen sütöttem 30 percig, egy medál és egy gyűrű. És egy kissé hajlékonyak maradtak- ez normális ? A gyűrű felsőrésze ami vastagabb az kemény, de többi része 3mm vastag és nyomásra hajlik :/
TörlésValamit rosszul csináltam ? Mer én azt hittem ez olyan jó kis kemény, merev cucc lesz sütés után o.O
Szia! Nem, ez teljesen normális, a vékonyabb részek rugalmasak lesznek, ami nem baj, hiszen ha merev lenne, akkor könnyen törne.
TörlésSzia. Én csak most ismerkedtek még ezzel a technikával és még csak infókat gyűjtök. Az érdekelne h ha bögrére készítek figurát azt előtte kell ráragasztani vágy miután kiégettem leszedem és utána. Lehet hülye kérdés de volt olyan oldal ahol így láttam. Illetve milyen ragasztót használjak. Köszönöm
VálaszTörlésSzia, igazából engem is ez érdekelne! Neked sikerült már rájönnöd? Remélem nem gond, hogy ide írtam! :-)
TörlésA Fimo-nak van folyékony gyurmája, a lentebbi kommentben irtam. Ez a gyurma alkalmas lágyításra, és ragasztásra is. Használhatod gyurmázás közbeni ragasztásra, az apróbb részeket ezzel érdemes ragasztani, pl szem, szemöldök, apró részek, stb, illetve a kisütött mintát óvatosan lepattintod a bögréről, majd a folyékony gyurmával lekened a mintád, visszailleszted a bögrére és újból kisütöd. De egyszerűbb, hogy amikor készen van a bögréden a minta, akkor óvatosan leveszed, majd a folyékony gyurmával lekened a hátulját, visszailleszted és kisütöd .
TörlésSziasztok! Kérlek segítsetek! Van nagyon sok fimo effect gyurmám és már több éve meg van, természetesen megkeményedett!Hogyan lehet gyúrhatóvá tenni?
VálaszTörlésA Fimo-nak van folyékony gyurmája, azzal tudod lágyítani.
VálaszTörlésSzia. Az erdekelne h a fimo vagy akar cernitből készült formákat pl.baba, előtte vagy utánna rögzíted e valamilyen modon a poharra? Egyik kisvideon se lattam, rögtön a poharra folgozzak fel. Nekem viszont sütes utan egyben lejön/leesik. Pedig szepen, alaposan radolgozom.
VálaszTörlésMivel tudom visszaragasztani? A sima pillanatragaszto birja a vizet? Vagy speci ragaszto kell.
Köszönöm a valaszt
Sziasztok! Nekem is pont ez lenne a kérdésem, én is minden úgy csináltam ahogy kell és sütés után lejött a gyurma. Mi lehet a baj?
TörlésEz engem is érdekelne! Én utólag probáltam ráragasztani de nem vagyok benne biztos hogy a víz nem szedi le..��
VálaszTörlés(Uhu ragasztót használok)
Szio.lehetne kerdeznem?
VálaszTörlésTudnátok hozzá ajánlani ragasztót? Amivel visszaragaszthatom a bögrére a gyurmát? Illetve egy kérdés... a lakkot azt ecsettel kell majd felkenni? Köszönöm a választ��
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSziasztok! Szeretnék én is kérdezni. Milyen bögrére, pohárra lehet ezt rásütni?
TörlésMivel ragasztjató a gyurma?
VálaszTörlésSzia! Nekem is lenne egy kérdésem. Ajándékba készíttem egy gyurmás poharat, de sajnos a ráformált figura lepottyant.😔 Mivel lehetne vissza ragasztani? Gyurmaragasztó megfogná? Úgy azzal újrasütni? Vagy esetleg super glue-val?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a segítséget.
Szia! Nekem is lenne egy kérdésem. Ajándékba készíttem egy gyurmás poharat, de sajnos a ráformált figura lepottyant.😔 Mivel lehetne vissza ragasztani? Gyurmaragasztó megfogná? Úgy azzal újrasütni? Vagy esetleg super glue-val?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a segítséget.
Szia! Poharral egxutt megsutom a gyurmat. Kesz is. De sajnos leesik egy ido utan. Lepattinthato konnyen. Tudsz ragasztot ajanlani amivel oda is ragad? Mert a patex ragaszto semmit se er. :)
VálaszTörlésSzia. Még csak most ismerkedem a süthető gyurmával. Az lenne a kérdésem,hogy ha nem tudom azonnal kisütni az elkészített tárgyat,hogyan tároljam sütésig?
VálaszTörlés