2013. február 19., kedd

Törpilla jelmez


Vége a farsangi időszaknak, de jövőre még jól jöhet, ha esetleg valaki Törpilla jelmezre vágyik. Tulajdonképpen nagyon egyszerű, alap varrótudás szükségeltetik hozzá.

Amire szükség lesz:
- 1 pár fehér cipő
- 2 db kék színű vékony harisnya
- Fehér anyag vagy lepedő (mi utóbbiból varrtunk az újrahasznosítás jegyében)
- Vatta / vatelin

Szoknya varrása:
Ez gyakorlatilag az angolok által "pillowcase dress"-nek hívott ruha, vagyis párnahuzat szoknya. Azért így hívják, mert nagyon egyszerűen elkészíthető egy párnahuzatból is minimális varrással, általában pici gyerekeknek, akikre még elég ennyi anyag.
Mi körbefogtuk a leányzót annyi anyaggal, amiben kényelmesen elfér, a hosszát pedig térd felett levágtuk. A hónalj résznél kell még ívesen kikeríteni és kész is a szabás. Elrontani csak azzal lehet ha túl szűk, ha bő, úgyis összehúzza majd a szalag.
Az alját és a hónaljrészt beszegjük, majd oldalt is összevarrjuk a ruhát. Ez után a tetején elöl és hátul úgy hajtjuk vissza az anyagot, hogy egy szalag kényelmesen átbújjon rajta. Szalagot vehetünk is, de saját anyagából is varrhatunk. Átbújtatjuk a szalagot, egyik vállán masnit kötünk, és kész is van.
Hogy igazán Törpillás legyen, az aljára fodrot is varrhatunk.
Itt találtok rajzokat, amik segíthetnek az elkészítésben, én nem csináltam fázisfotókat: 

Sapkához én egy mikulás sapit rajzoltam körbe, és ezt vágtam ki 4-szer, de szabad kézzel is könnyű ilyet rajzolni, nem kell csúcsosnak lennie, inkább kerekítsük le a végét. A sapka összevarrása után a két réteg közé egy kevés vattát tömtünk a csúcsba, hogy szépen megálljon, majd egy öltéssel előre fogtuk.

Ez után már csak az egyik harisnyából kell felsőt gyártani: levágjuk a lábfej részét, az ülepnél pedig kivágjuk a varrásokat, így a leendő Törpilla bele tud bújni, mint egy pólóba

Ezzel a jelmezzel 3. helyezést ért el keresztlányom, amire persze nagyon büszkék vagyunk. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...