2009. október 17., szombat

Lásd Zöldben a világot!

Mandy kért fel rá, hogy írjam le én mennyire vagyok tudatos vásárló. A kreatív dolgok barkácsolása szerintem pont erről is szól. Rengeteg olyan dolgot lehet új formába öntve hasznosítani, ami esetleg kidobásra kerülne. Vagy fillérekből megvalósítani használati tárgyakat, ékszereket saját kezűleg amikért képesek ezreket elkérni a boltban. Lássuk akkor a tudatos vásárló 10 ismérvét:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Nagy bevásárláshoz írok listát a hűtőre ragasztva, a kicsit meg fejben előre átgondolom. Ha valami akciós és szükségem van rá, akkor megnézem, számolok, összehasonlítok és ha szerintem is akciós akkor megveszem. Tapasztalat, hogy a nagy kiszerelés drágább mint a kicsi, csak mert megszoktuk, hogy ha többet veszünk olcsóbb és ezt ki is használják.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Piac nincs a közelben, de ha a pasi ráér, ebédszünetben be szokott ugrani nekem zöldségért a piacra. A helyi kisboltot igénybe szoktam venni, de hogy ezzel támogatom? Lehet jobb lenne nem támogatni, mert a 3 év alatt mióta itt lakom legalább 10 pénztárost használtak el. Ennyire nem lehet rossz a munkaerő felhozatal.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Általában hátizsákkal vásárolok, ha igazán toppon vagyok, akkor még egy plusz táskát sem felejtek el belegyömöszölni szükség esetére. Felesleges zacskókat általában visszautasítom, amit meg elhozok igyekszem minél többször felhasználni. Egyszer a kertészetben szinte veszekednem kellett a nővel, hogy ne adjon szemetet. Nekik nem kéne az ilyen dolgokra még jobban odafigyelni?

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Kizárólag tömegközlekedem, autó nincs és egyelőre igény sincs rá. Ha ráérek akkor gyalogolok, de a legjobb ha valahova bringával tudok menni. :)

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Én "igazi" hazai termékeket használok. Otthonról hozom a tojást, anyukám minden héten csinál túrót is falusi tejből. Fagyasztóban várja a telet a hazai paprika és karfiol.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Ámen.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Igyekszem, bár néha sajnos elkerülhetetlen.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

És még csak nem is finomak.. a műanyag csomagolást is lehetne helyettük rágni. Viszont töredelmesen bevallom mandarin és narancsfüggő vagyok.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Az egyszer használatos dolgok helyett természetesen sokkal jobb amit többször is fel lehet használni. Mindig ámulva figyelem a filmekben azt a részt amikor köntösben álmos zombiként kinyitják az ajtót reggel, felmarkolják az újságot és a visszaváltható üveges tejet. :) Az elektromos dolgok szerintem hasznosak, de amit tényleg soha nem használnék azt nem veszem meg.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Olvasom, bár többnyire az összetételre szoktam figyelni.

Akinek van kedve másolja le :) és figyeljünk oda ezekre a dolgokra.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...